Seo Services

Найцікавіші місця Житомирщини. Продовження

Оборонне підземне містечко, Коростень

Оборонне підземне містечко в Коростені – унікальна історична пам’ятка, яка і сьогодні може виконувати свої функції. Бункер будувався як повністю відокремлена споруда, оснащена системами вентиляції, опалення, зв’язку, енерго- та водозабезпечення.
Тут досі зберігся прокладений ще в минулому сторіччі прямий телефонний кабель, який з’єднує бункер з Москвою. Всі комунікації цього дивовижного «міста під землею» знаходяться у робочому стані, за необхідності можуть бути запущені в роботу протягом 15 хвилин. Історія містечка Бункер зводили протягом 1935–1937 років за ініціативою знаменитого генерала Карбишева. У роки Другої світової війни невеликий гарнізон майже місяць тримав оборону проти німців. За словами старожилів, увійти до підземелля фашисти змогли тільки після застосування забороненого газу. Це було порушенням встановлених правил введення війни між Москвою та Берліном. Тоді діяла досягнута так звана «джентльменська» домовленість за посередництва Швейцарського Червоного Хреста. Її суть полягала у тому, що німці не будуть застосовувати газ, а радянські війська не використовуватимуть горючих речовин на кшталт напалму в реактивних мінах Катюш. Коли фашисти нарешті захопили бастіон, живими залишилося всього троє, серед яких була жінка та важко поранений офіцер. Це настільки вразило німців, що вони залишили в живих усіх трьох. До 2005 року об’єкт був засекреченим. Сьогодні для туристів відкрито лише один другий поверх підземелля. Хоча розвідано таких поверхів 7, а за чутками – їх має бути ще більше. Бастіон і нині має деяке оборонне значення, тому що там досі працює автономне водопостачання та подача повітря. Крім того, звідси є декілька виходів у різних точках міста.

Що представляє собою бастіон

Довжина підземелля становить близько 156 метрів. Воно являє собою розгалужену систему різних приміщень, передбачених для тривалого перебування вищого військового керівництва того часу. Підземні коридори були прориті у неприступних скелях, надійно захищали бойові знаряддя від вибухів. Всього в цьому містечку налічується близько 30 кімнат, розташованих на глибині більше 40 метрів. Об’єкт має 3 яруси, однак повністю вивчений фахівцями і доступний для відвідування туристам тільки другий поверх. У найближчому майбутньому планується розширення експозицій існуючого там військово-історичного музею «Скала». У музеї зберігається безліч експонатів, що свідчать про Чорнобильську катастрофу, а також знахідки, що дійшли до нас з воєнного часу: табельна зброя; особисті речі солдат; залишки снарядів.

Як доїхати

 Оборонне підземне містечко розташоване неподалік від парку Островського.
Доїхати до бункера можна міськими маршрутними таксі № 2, 3, 10, 11, зупинка – «Парк Островського». Коростень знаходиться у 150 кілометрах від Києва. Зі столиці сюди регулярно ходять рейсові автобуси або маршрутки. Крім того, через Коростень проходить понад 60 поїздів. Докладний розклад ви зможете уточнити в касах залізничного вокзалу.


Джерело: https://ua.igotoworld.com
Найцікавіші місця Житомирщини. Продовження Найцікавіші місця Житомирщини. Продовження Reviewed by seller72 on лютого 07, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.