Seo Services

Наівизначніші та найцікавіші місця Житомирщини. Продовження

Замок Радомисль


У 2011 році на туристичній карті України з'явився новий об'єкт - замок Радомисль. Знаходиться він у місті Радомишль Житомирської області, у 100 кілометрах від Києва.

У 1612 році монахами Києво-Печерської Лаври тут була побудована перша в Центральній Україні Папірня (паперова фабрика). При виборі місця для будівництва враховувались особливості ландшафту, який повинен був сприяти обороні при нападах. Засновником фабрики став відомий релігійний і громадський діяч того часу, просвітитель, архімандрит Києво-Печерської Лаври Єлисей Плетенецький (1550-1624). На його честь і проведена реконструкція замку Радомисль.

У 1902 році спорудження було перебудовано з використанням червоної цегли та стало млином. У 1989 році млин зробив останню партію борошна і був закинутий. У наступні два десятиліття він поступово руйнувався та перетворювався на стихійне міське звалище. Прилегла територія була заболочена та занедбана.

У 2007 році відновленням «папірні» зайнялась Ольга Богомолець - відомий лікар, меценат і громадський діяч. На місці напівзруйнованого млина, що перетворився на звалище, вона створила історико-культурний комплекс з єдиним у світі музеєм української домашньої ікони.

В ході відновлювальних робіт, які тривали більше 4 років, будівлю було очищено від 60 тонн сміття та відновлено, прилегла територія осушена, піднята над рівнем річки Мика та перетворена на ландшафтний парк. Ремонтні та реставраційні роботи велися з дотриманням стародавніх будівельних технологій, у замку відтворено інтер'єри XVII-XIX ст.

Через місцевість, де розташований замок, проходить «Шлях королів» (Via Regia). Це древній і найдовший у світі сухопутний торговий шлях, який виник ще за часів античності. Більше 2000 років тому стародавні римляни побудували в Галлії та Німеччині мережу військових доріг. Вони й понині з'єднують великі міста Західної Європи. У VII-IX ст. франки, а з Х століття - Священна Римська Імперія поширювали свої торгові та військові інтереси на схід, і вже існуючі дороги подовжилися до слов'янських земель і Києва. На наших землях шлях проходив через Микгород (стародавня назва Радомишля), Житомир, Рівне, Луцьк, Володимир-Волинський. Замок Радомисль став першим об'єктом в Україні, який отримав диплом проекту «Via Regia - культурний шлях Ради Європи».

Територія замку з усіх боків оточена водою та ландшафтним парком. Тут б'ють джерела, ростуть десятки видів рідкісних рослин, живуть видри, норки, бобри, лелеки. У воді дуже багато риби, причому є і досить великі екземпляри, наприклад, коропи вагою 5-6 кг. У різних куточках парку розташована колекція старовинних скульптур Архистратига Михаїла XVII-XVIII століть.
У замку проводяться екскурсії для відвідувачів (вихідні дні - понеділок та вівторок). Є готель, ресторан і концертний зал. Музей радимо відвідати, навіть якщо ви не фанат релігійної атрибутики. Йому немає аналогів у світі і він справляє враження.
Також можна піднятися на верхню вежу замку, помилуватися звідти Островом Закоханих у вигляді серця, подзвонити у дзвін і загадати бажання.

Джерело:http://www.pizzatravel.com.ua/ukr/ukraina/5/zamok_radomysl







Наівизначніші та найцікавіші місця Житомирщини. Продовження Наівизначніші та найцікавіші місця Житомирщини. Продовження Reviewed by seller72 on лютого 26, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.